Минало и съвремие на Югоизточна Европа

Специалност “Минало и съвремие на Югоизточна Европа” е най-новата специалност във факултета. Обучението на студентите започва през учебната 2006/2008 година.

Специалността е насочена към базисната широкопрофилна подготовка на студентите в областта на историята, политологията, балканските езици и култура. Студентите получават теоретически и практически познания по история, политически науки, икономика, езици, които им дават възможност да се реализират професионално в различни сфери на научния, обществения, политическия и културния живот на България, в рамките на Европейския съюз.

Бакалавърската степен се реализира в четири години (8 семестъра). Учебният план включва три модула – исторически, политологически и езиково-културен. В неговото съдържание са поставени две задължителни практики: в архива на Министерство на външните работи и теренна практика по спешна антропология. Важна съставна част от учебния план са избираемите дисциплини, разпределени в два модула: исторически и политологически. Списъкът на дисциплините от избираемите модули е отворен и може да бъде допълван и актуализиран. Студентите задължително избират поне две дисциплини от историческия и три от политологическия модул. Избираемите дисциплини от последния са разпределени в три направления: теория и методология, политика и регионална сигурност, регионални политологически проблеми.

Модулът балкански език и култура предвижда задължителен избор на два от предложените три балкански езика: гръцки, румънски и турски.
В програмата се предвижда студентите да изучават допълнително чужди езици и спорт като факултативни дисциплини. Също така в учебния план са включени учебни екскурзии в балканските страни.

Студентите ще имат възможността да участват в програми за обмен с реномирани европейски университети (Исторически факултет сега има сключени договори за обмен на студенти с 12 държави и 20 университета – Париж, Грьонинген, Копенхаген, Болоня, Прага, Мадрид, Солун, Янина, Белград и мн. др.).

 

КВАЛИФИКАЦИОННА ХАРАКТЕРИСТИКА

След завършване на бакалавърска степен на специалност “Минало и съвремие на Югоизточна Европа” студентите могат да продължат обучението си в магистърска и докторска степен или да работят в различни министерства, комитети, медии, неправителствени организации, чийто предмет на дейност са страните, обществата, малцинствените и религиозните групи на Балканския полуостров. Добрата им езикова подготовка е предпоставка за реализацията им в други перспективни дейности, като туризма или като преводачи, в сферата на международната търговия и в различни административни и неправителствени структури.

http://see.uni-sofia.bg/

УЧЕБЕН ПЛАН

Реклами
Вашият коментар

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Създаване на безплатен сайт или блог с WordPress.com.

%d блогъра харесват това: