Студентски куиз 1

Всяко време дава своите предизвикателства. Нашето време започна на 14.03.2012 г. на този ден в 19.00 часа се проведе първият студентски куиз в Софийски университет и по-специално в Исторически факултет, организиран от Факултетен студентски съвет със съдействието на Деканата и участието на гл.ас. Никола Дюлгеров, като водещ.

В куиза взеха участие седем отбора – четири от специалност История, по един съответно от Минало и съвремие на Югоизточна Европа, Етнология и Археология. За да не се бъркаме, за улеснение и разбира се най-вече за забавление на всички, отборите си бяха избрали имена, с които историята ще запомни първите участници в куиза, а те бяха следните: Резус фактор, Книжни плъхове, Спарта и Вавилон (История), Етно (Етнология), Индиана Джоунс (Археология) и МСЮЕ (МСЮЕ). Точно в 19.00 водещият на мероприятието гл.ас. Н.Дюлгеров даде началото на играта, която започна с тематичния кръг по „История на България”, веднага след това играчите трябваше да се настроят за секцията История на света, като след нейния край предстоеше да бъде обявено временното класиране на отборите. След кратка пауза, водещият обяви и резултатите от първи и втори кръг, като четири от отборите Етно, Резус фактор, Вавилон и Книжни плъхове бяха с равен резултат – 16 точки, само на една крачка след тях бяха Спарта с 15 точки, Индиана Джоунс с 14 точки и МСЮЕ с 13 точки. Така близките резултати предвещаваха оспорван сблъсък в следващите четири кръга, като атмосферата на състезанието беше допълнително стимулирана от публиката, която през цялото време енергично подкрепяше своите фаворити. Последваха кръговете по „История на балканските народи”, „Етнология”, „Философия и социални науки” и „Археология”. От шестте тематични кръга, археологията затрудни най-много отборите, като дори отборът на Индиана Джоунс имаше претенции за грешка в един от въпросите. Така напрежението се покачваше все повече, играчите напрегнато се консултираха помежду си, а публиката ставаше нетърпелива и с бурни овации подкрепяше фаворитите си. С много оспорваният кръг по „Археология” приключи и почти двучасовата игра. След като резултатите бяха сумирани предстоеше да се разбере, кой отбор е победителят в първият куиз на Исторически факултет.

С разлика от само 1 точка на първо място се класира отборът на Книжните плъхове с 43 точки, който въпреки емоционалната и оспорвана игра успя да запази хладнокръвие и да надиграе своите противници. Веднага след тях се нареди отбора на Спарта с 42 точки, а на трето място остана отбора на МСЮЕ с 40 точки.

Книги бяха дадени на първите три отбора, а Книжните плъхове получиха и специални грамоти за извоюваната победа. Разбира се всички участници получиха и бира, с която да се поздравят за достойното представяне. С това приключи и първият проведен студентски куиз, който донесе нещо ново във факултета, нещо различно и нещо, което изправи различните специалности една срещу друга, в оспорвана битка на знания. Надяваме се, че това ще стане една традиция за  Исторически факултет, а защо не и за другите факултети в Софийски университет? Във време като днешното, нека да покажем, че можем да се забавляваме със знания!

Автор: Сима Биволарска

Снимки: Зорница Радулова

Реклами
Вашият коментар

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Създаване на безплатен сайт или блог с WordPress.com.

%d блогъра харесват това: