Какво е това ISHA?

В последните години все по-силно се говори за апатията сред младите, които не рядко са наричани пияници, безделници и какво ли още не. През тези години обществото все по-често забравя за добрите примери сред тях. И сякаш, ние си казваме, „те май, просто не съществуват“.
Днес, ние решихме, да ви представим добър пример, антипод на обобщенията, изключително интересната международна студентска организация ISHA, която към момента има една, т.нар. секция на студентите от Софийски университет. Дейността й се изразява най-вече в организирането на международни семинари в различните „секции“, като последният бе по време на коледните празници в Белград.

В следващите редове предоставяме информацията, от първа ръка, за организацията, както и за последния семинар.

***

Какво е ISHA?

International Students of History Association е международна организация на студентите по история и свързаните с нея науки.Тя е създадена през 1989 г., а основната идея, която е залегнала в нея е, чрез обмяна на мнения, ние – младите студенти да обогатим културата и разбирането си за историята.

 

Каква е дейността на ISHA ?

Основната дейност, с която се занимава ISHA е организиране на международни срещи, на които се обсъждат различни исторически теми. Тези инициативи се организират от различните секции на ISHA. Освен тях, организацията има и собствено списание – „Carnival”, в което студентите, членуващи в ISHA, могат да публикуват свои статии.

 

Какво е ISHAСекция ?

ISHA се състои от мрежа от секции в Европа. Секцията представлява срдужение от студенти, млади специалисти по история или други науки свързани с историята. Такива секции има във Финландия, Германия, Ирландия, Холандия, Швейцария, Италия, Словения,  Хърватия, Сърбия. Дейността на секциите включва както участие в мероприятията на ISHA, така и вътрешни инициативи.

 

Секция на ISHAв София J

От септември 2008 г. ние, студенти от Софийския университет „Св. Климент Охридски”, също се присъединихме към дейността на ISHA и организирахме секция в София. Същевременно членовете й се включихме активно в международната дейност на ISHA.  През септември 2010 г. дори секцията ни организира ежегодния есенен семинар в София.

 

Последният семинар на ISHA

Новогодишният семинар за 2011-2012 година се проведе в Белград. Протече под формата на изнасяне на презентации и доклади, предизвикали множество интересни дискусии. Като допълнителна дейност беше организирана екскурзия до Нови Сад и Сремски Карловци с посещение на местни исторически забележителности и музеи.
Целият семинар беше много ползотворен за обогатяване на историческата култура, развиване на езиковите умения, създаване на полезни връзки в областта от различни модели за изучаване на историята.
Всичко това беше придружено с много весели и забавни моменти, които оставят незабравими спомени.

***

Ако искаш да разбереш повече за ISHA или да се присъединиш към секцията в София,  ела на нашата презентация на 13 януари 2012 г.- (петък),  от 17:30 часа във фоайето на първия етаж на Исторически факултет, СУ.. Можеш да ни пишеш на isha.sofia@gmail.com, а информация за ISHA можеш да намериш и на сайта на организацията: http://www.isha-international.org

Боряна Антонова и Имелда Владева

Advertisements
Categories: Акценти | има 1 коментар

Навигация в публикациите

One thought on “Какво е това ISHA?

  1. http://www.isha-international.org/ – ISHA is the International Students of History Association, an organisation that aims to bring students of history together. We do this by organising events such as international seminars and an Annual Conference.

    http://isha-sofiabg.blogspot.com/ – ISHA е организация, имаща за цел да събира студенти по история заедно. Как всъщност става това?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: