ВАЖНО! Студентските такси ще се вдигат!

  На 10.01.2012 г., на Декански съвет (на Исторически факултет), се прочете съобщение от Ректора на Софийски университет проф. Иван Илчев и Министъра на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов, в което се съобщава, че университетите трябва да вдигнат своите такси през следващата година.

Увеличението, което  всеки факултет  трябва да предложи за таксите на своите студенти, да бъде не по-малко от ½ от субсидията, която се отпуска от държавата и не повече от 2/3 нея.

Тоест таксите на студентите през следващата академична година в Исторически факултет ще се увеличат с минимум 54 лв, до максимум 240 лв .

Декански съвет на Исторически факултет  ще се опита да поиска минимално увеличение, но крайното решение не зависи само от тях, а от интересите на всички факултети в Софийски университет.

Информацията получихме от представителя на студентите в Декански съвет на Исторически факултет Александра Стефанова.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––-

В края на миналата година студентите организираха две демонстрации срещу евентуалното вдигане на таксите. На 16.11 в двора на Софийски университет се проведе протест, а месец по-късно студентска блокада на няколко знакови кръстовища в Студентски град. Оттогава насам много неща се изговориха, но повече между студентите, отколкото между всички заинтересовани страни на публично равнище.

Дали образованието е евтино, решавате Вие – студентите.
Един факт обаче трябва да се има предвид, таксите всяка година стават все по-високи, а нивото на образованието, на материалната база, на възможности в университета, остава едно и също…

Бившият ректор на НБУ Сергей Игнатов, дойде на министерския пост с обещанията за „разтърсващи реформи“ и подобряване на качеството на образованието. До този момент реформите обаче остават едни и същи, концентрирани върху все повече абдикиране на държавата и все по-малка държавна издръжка на студентите. Сегашният опит на Министерството на образованието за въвеждане на по-голяма автономия в българските университети, чрез увеличение на финансовата свобода, която техните ръководства ще имат в избора за цената на „услугата“ висше в България, не е гледана нито от студентите, нито от експертите, като така тиражираната дългоочаквана реформа в образованието, а повече като поредната малка промяна „на парче“.

Както традиционният модел на субсидиране на държавните университет „на калпак“, е в основата на редица проблеми във висшето образование. Така и липсата на ясна, дългогодишна стратегия и нов Закон за висшето образование, не стоят на дневен ред в кабинетите на МОМН.

На лице е една плахост за цялостно преразглеждане на българското образование.

От своя страна, при преизбирането си за ректор, проф. Илчев заяви пред всички медии, че вдигане на студентските такси няма да има и не е приоритетно за СУ.

В началото на 2012 година, обаче виждаме съвсем ясно, че то е приоритетно и ще бъде за ръководство на Софийски университет.

Дали нов финансов колапс обикаля някъде из коридорите на най-старото учебно заведение или той е само в съзнанието на определени ръководители, е повече от дискусионен въпрос.

Ние, от Факултетен студенти съвет на Исторически факултет, ще следим какво се случва около казуса със студентските такси. Разберем ли кога ще бъде взимано и къде, крайното решение за тяхното увеличение, ще информираме и реагираме на момента.

Advertisements
Categories: Декански съвет, Какво става из факултета | Етикети: , , | 12 Коментари

Навигация в публикациите

12 thoughts on “ВАЖНО! Студентските такси ще се вдигат!

 1. Не съм особено съгласна, че е некачествено, отговорност носи и всеки сам за себе си за качеството, не само „университета“. Некачественото е, че заплащанията зависят не от качеството, а от броя на студентите. Още не съм сигурна дали съм „за“ или „против“ ….

 2. Петя Косева

  Не е дразнещо толкова самото вдигане на таксите,колкото отношението на държавата към висшето образование (а и не само към него). Инвестирането в образованието (материално и идейно) би трябвало да е обект на дългосрочна политика,но много хора не обичат да гледат по-надалеко от носа си.

 3. Ангел

  В условията на остра финансова криза и нарастване на безработица, такова огромно вдигане на таксите е престъпление!

 4. Точно така, напълно съм съгласна с теб.

 5. Престъпление не е ли в университета да взимат дипломи хора, които не са за там, само и само за да се поддържа издръжката и съществуването му. Не е ли целта на университетите друга ? (в отговор на Ангел).

 6. Ангел

  Повярвай ми, през последния семестър направо ми трови мозъка това престъпление (да, престъпление е). И всички го знаят и всички го разправят, но никой не прави нищо по въпроса. Скъпият ни ректор го тръби това от години, едно действие не е направил за да се промени това положение.
  А ето какво обещава той: Едва ли ще се вдигат таксите, и да е глътка въздух за университета, ще е отнемане на глътката от студентите и родителите им, а ние дишаме един въздух, коментира старият нов ректор на Софийския университет проф. Иван Илчев.

  И какво обещават всички кандидати за ректорския пост през миналата година:
  ‎“ Всички кандидат-ректори на Софийския университет заявиха, че ако бъдат избрани, няма да вдигнат таксите.“

 7. Горан

  Добре де , таксите може да се вдигат ,а нивото на преподаване и образование да пада ?1

 8. Едно малко уточнение – успяхме да видим писмата на Игнатов и проф. Илчев и в нито едно от тях не се споменава нищо за минимум на таксите. От МОМН поставят краен срок за пращане на предложение за таксите за следващата академична година 3.02.2012, а ректорът препраща до деканите да предложат такси по факултети на Академичния съвет, който ще се проведе на 25.01. (сряда) от 16ч в Конферентна зала №1.
  Всичко ще стане ясно на гласуването на АС.

 9. Pingback: За студентските такси. За способността да отстояваме. « Кътчето на Селин

 10. Това е един успех за всички студенти!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Блог в WordPress.com.

%d bloggers like this: