Членове на ФСС на ИФ говорят в БНР за студентите и Студентски град!

След поредния случай на насилие в Студентски град и месец след убийството на 19-годишния студент Марио Данчев, все още единственото решение за промяна на статуквото в  Студентски град е въвеждането на „вечерен час“. Ще има ли полза от тази промяна? Защо действията на ръководствата на университетите и държавата, са просто едно „трениране на говоренето“ и „залъгване на обществото, че се върши нещо“? И каква е нужната промяна в Студентски град?

Репортаж на Добрина Карамболова (БНР – Хоризонт) със студентите Ивайло Динев, Сима Биволарска и Лия Харизанова (членове на ФСС на ИФ).

„….На студентите се предлага една платформа в Студентски град и във висшето образование, в която студентът може да прави каквото си поиска. Ние нямаме почти никакви отговорности, които да са академични. Ние дори нямаме отговорности, които са морални, вътре в самия Студентски град…

Университетът не е звероукротител, но университетът е институция, която изгражда личности и лидери на обществото.

Не виждам как вечерен час за гости би помогнала на ситуацията в Студентски град.

Дали да има вечерен час или не? Аз го виждам в моя блок, може да са хора от самия блок и пак да създават конфликти. Случвало ми е се е това, дори преди няколко вечери.

Лошото е, че такива ограничения се въвеждат едва когато се случи някаква трагедия.

Дискотеките носят най-много печалби и затова се дават наеми на дискотеки от самите университети, за да печелят пари. Държавата в момента липсва в Студентски град.

Дискотеките носят най-много печалби от наем в Студентски град.

Никой не разглежда темата Студентски град по този начин, че всъщност архитектурата е стремеж към култура. Архитектурата изгражда ценности… Ти къде можеш да отидеш освен в дискотеката? Трябва да си останеш в стаята…

В България не се стимулира моралът, културата, ценностите за образование и наука. Стимулират се хедонистичните наслади, защото те носят пари, както на наемателите, така и на университетите.

Не трябва да се лъжем, че има някакви лоши хора в Студентски град, мутри, примерно, които са дошли ей така. Те са дошли, защото им е позволено, и то от ректорите на университетите.

Контрапункт на средата, да се забавляваме със знания:

Веднага щом обявихме началото на записването трябваше да откажем на много хора, които са ни писали [в Куиза възможния максимален брой беше седем отбора].

Студенти се забавляват със знания по време на Студентския куиз в Исторически факултет.

Планираме да направим скоро още един Куиз, защото явно хората искат…

Казусът Студентски град и образованието, е един казус, в който някой има преимуществото да се поддържа простотията.
Да действат в Министерството на образованието, чрез реформи, да влезнат в Студентски град, чрез изграждането на центрове, книжарници, библиотеки, а не чрез рязане на ленти и откриването на нови улици от Бойко Борисов.
И това да бъде държавна политика, която не цели печалбите, а цели промяна на моралните ценности“

Репортажът е излъчен на 29-ти март в ефира на БНР-Хоризонт в предаването „Хоризонт до обед“.

––––––––––––––––––––––––––––––

Ден след репортажа, днес, отново в БНР, стана ясно, че Министерство на образованието ще издадат предписания на висшите училища да затворят всички заведения в Студентския град, в които одитът на Министерството е констатирал, че има големи нарушения. Висшите училища, които отдават под наем площ, която може да се използва за учебни цели, ще трябва да прекратят договорите си.

Според министър Сергей Игнатов:

Наистина има нарушения. Да приемем добрата страна, че ректорските ръководства правили тези нарушения, за да повишат финансовото благосъстояние на университета. Така или иначе, това са нарушения! Това е учебна площ и тя може да се ползва само за такива нужди, съгласно Закона. Имаме Закон и той трябва да се спазва. В началото на 90-те години се стигна до това явление на университетска автономия в България, което надхвърля вече предела на автономията, защото автономията винаги се мисли като академична. Там, където има нарушения, ние ще прекратим тези договори. Другите договори трябва да се изчака да изтекат, защото, все пак, имаме закони и те трябва да се спазват.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Ние, от ФСС на ИФ, се радваме, че станахме част от общественото недоволство, което насочи МОМН към един от проблемите на Студентски град, а именно използването на университетски земи за ненаучни цели.

И сме горди, че организираният от нас само преди няколко седмици „контрапункт“ на „простотията“ стигна до национален ефир.

Работим вече за следващия Студентски куиз 2.0.

Advertisements
Categories: Акценти, Дейност | Етикети: , | 2 Коментари

Навигация в публикациите

2 thoughts on “Членове на ФСС на ИФ говорят в БНР за студентите и Студентски град!

  1. Pingback: Bulgaria: Sofia Students Plan to Protest if Officials Impose Curfew · Global Voices

  2. Pingback: За студентите и Студентски град (БНР) | Промяна за студентите

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: