Студенти обсъждат Студентски град и висшето образование

На първата студентска дискусия „Quo Vadis, Студентски град“, провела се на 5-ти април, присъстващите студенти, между които представители на шест студентски организации, отбелязаха някои основни проблеми по темата, които най-общо могат да бъдат разделени в две секции: манталитета на „студентите“ и средата, в която попадат. Присъстващите изразиха мнение, че причини за първото, са ниските критерии на вход и изход в университетите, липсата ясна връзка между бизнеса и вузовете, неспазването на правила и изисквания, както и липсата на стратегия за развитие на висшето образование в България. На предна линия бяха посочени проблемите със статута на Студентски град, броят на дискотеките, тяхното въздействие над обитателите на квартала и въпросите по сигурността.

Студентите изказаха няколко начина за справяне с неблагоприятното положение на Студентски град и висшето образование изобщо, като някои от тях бяха следните: ПР-кампания сред учениците  и студентите за промяна на визията за Студентски град, изграждане на сгради с учебна цел (Медиатеки: книжарници, кина, библиотеки), проекти, които да създадат активност у студентите, намаляване на броя на дискотеките, промяна на Закона за висше образование, в частност финансирането на вузовете и пресяване на студентите през годините на обучение.

Срещата между студентите завърши с мнението на един от присъстващите, че всичко зависи от нас – студентите, само ако бъдем задружни.

Следващата студентска дискусия, на която коментираните предложения ще бъдат прецизно формулирани в една обща позиция, ще се проведе в сряда, 11-ти април, от 19 часа, в УНСС, зала 5020 (пети етаж).

Advertisements
Categories: Акценти, Дейност, Дискусии | Етикети: , | Вашият коментар

Навигация в публикациите

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Блог в WordPress.com.

%d bloggers like this: