Тази година всяка специалност в ИФ ще има практическо обучение

На 19-ти април се проведе традиционната среща на студенти от Исторически факултет с Деканата. На срещата най-активно участие взеха колегите от МСЮЕ (Минало и съвремие на Югоизточна Европа), които изразиха недоволството си от практическото, педагогическото и езиковото обучение във факултета, както и колегите от История и Археология.

Срещата започна с информация, дадена от студентите от МСЮЕ, относно задължителната практика в държавна институция, която те не желаят да изпълняват, защото не развива академичните знания, обхващащи трите профила на специалността.
Още повече, студентите изразиха недоволството си, че на изпратеното от тях писмо преди месец към Деканата и Катедрата, все още липсва отговор.
Деканът на ИФ сподели пред студентите, че деканското ръководство, от своя страна, изчаква първо отговор на Катедрата, а причината поради, която липсва отговор от Катедрата не бе изяснена.

Други студенти споделиха, че като цяло практическото обучение във факултета не е на ниво, цитирайки и социологическата анкета, проведена през миналата академична година, където най-много оплаквания има именно към тази част от образованието.

Студентите от МСЮЕ се намесиха отново в разговора с въпроса дали задължителната теренна практика в балканска страна, ще се проведе поне тази година (тя не е била провеждана никога), на което доц. Митев отговори, давайки информация, че до голяма степен практическото обучение в предишната година е било потиснато от малкия бюджет, отделен за факултета, като едва 17 000 лв са били парите за практическо обучение през академичната 2010/2011, поради което само в две специалности се осигурили практики: археология и етнология. Но тази година, продължи доц. Митев, средствата за практическо обучение са на стойност около 100 000 лв и всяка специалност ще има възможност да проведе практическо обучение.

За съжаление, обаче, на колегите от МСЮЕ, деканът на ИФ заяви, че практики извън България няма да има, защото би излязло финансово неизгодно за факултета една практика в балканска страна, отколкото „антропологичния анализ на малцинствата в Шумен”.  Студентите от МСЮЕ реагираха остро,  защото специалността им се занимава с балканските страни. Според тях задоволителна информация за реалните причини на отказа за практика извън България, така и не бе дадена.

Други колеги изразиха недоволството си от обучението по румънски език, провеждащо се в специалност МСЮЕ, споделяйки, че преподавателят им води по два часа на седмица, вместо отбелязаните като задължителни осем часа. Плюс това, че часовете на два курса са слети заедно.

Отново студенти от МСЮЕ изразиха недоволството си от „калпавото педагогическо обучение” във факултета, най-вече в дисциплините АВИТО и Педагогическа психология. Отрицателното мнение на колегите бе насочено, както към преподавателите, така и към материала, който преподават.

Забележки, относно езиковото обучение дойдоха и от историците, най-вече по въпросите около латинския език. Отбелязаха се и нуждата от премахване или преработване на определени дисциплини, като Историческа информатика, Музеология, Практически български език и прочее.

Присъстващите студенти от ФСС на ИФ изказаха готовността си да изразят студентската позиция на предстоящото Общо събрание на факултета, на което по думите на деканското ръководство, ще се решава стратегията на ИФ през следващите 10 години.

Advertisements
Categories: Акценти, Дейност, Какво става из факултета | Етикети: , | Вашият коментар

Навигация в публикациите

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: