Анкета с Елиза: Студентът трябва да бъде въвлечен да участва по-активно в учебния процес

ИФ определено има някакъв характерен дух, студентите лесно се запалват по дисциплините които изучават, по-голямата част от тях са доста интелигентни, любознателни и обичат да четат

ИФ си има свой характерен дух, навсякъде из факултета студентите обсъждат разни философски и исторически теми.

Как се казваш?
Елиза Савова

От кой град си?
София

От коя гимназия си?
33ЕГ „Св София”

Какво учиш?
В момента уча Икономика и мениджмънт на туризма в СФ на СУ

Какво искаше да учиш?
Това 🙂

Правилен ли беше изборът?
Ами да мисля, че съм доволна, не е толкова интересно, колкото бакалавъра ми – Етнология в ИФ на СУ

Работиш ли?
Да

Какво искаш да работиш?
Искам да имам собствен малък бизнес свързан с входящ туризъм – за чужденци в България. Искам да работя нещо, което ми е интересно, което ми харесва, да е разнообразно и да е свързано с много комуникация и контакти. Искам работата, която върша да ме кара да се чувствам пълноценно, освен това искам да върша нещо полезно за обществото и изобщо за страната си.

В България или в чужбина?
В България, ако може и в чужбина 🙂

Защо избра ИФ на СУ?
Съвсем случайно стана така, че записах да уча бакалавър Етнология. По принцип исках да уча МО, но не ми стигна бала за тази специалност, но аз съм доволна от това как се стекоха обстоятелствата, защото Етнологията определено ми даде много и ме научи на много!

Все още ли е Университета или е просто един от университетите?
СУ все още е Университета, въпреки че базата застарява с всеки изминал ден и образованието има нужда от малко „refresh”. Методиката на преподаване е доста остаряла и определено има нужда от подновяване, можем да взимаме пример от американската система за преподаване, можем много да научим от нея. Вместо скучната и остарялата система – четене на лекции и водене на записки, трябва занятията да протичат по по-интерактивен начин, което означава, че студентът трябва да бъде въвлечен и да участва активно в учебния процес и то най-вече по време на занятията и не толкова извън тях.

Знаеш ли как се казва деканът?
Доц. Пламен Митев

Колко често четеш?
Почти всеки ден, почти винаги заспивам с книга в ръка.

Какви книги четеш?
Чета предимно учебници и материали, които имам по програма, за съжаление не ми остава много време за художествена литература. Обичам да чета исторически книги, книги за други народи и култури, образователни книги.

Какво ти е мнението за библиотеката?
Библиотеката на ИФ е чудесна след подновяването! Ако питате какво мисля за библиотеката по принцип – едно страхотно място, извор  на знание, което обаче за в бъдеще ще бъде все по-рядко посещавано и в най-скоро време ще  се пренесе изцяло в интернет пространството (като всичко останало), това просто е неизбежно с оглед модернизацията и все по-голямото навлизане на интернет технологиите в живота на хората.

Кои са любимите ти дисциплини?
От изучаваните в ИФ: Българска Етнология, Археология, Европейска и Балканска Етнология, Народен календар на Балканите, Социология, Тракология, История на религиите, Стопански модели в Етнологията, Славянска етнология, Традиционни институции на Балканите и в Европа, Култура и идентичност, Етнология на етническите групи, Етнология и съвременност.

Кое не си струваше да учиш?
Няма дисциплина, за която да кажа, че не си е струвало да уча, има преподаватели, които така и не успяха да предадат материала по начин, който да ме заинтригува и да ми привлече интереса и вниманието.

Има ли дисциплини, които в момента не се преподават, но трябва?
Мисля, че трябва да има повече дисциплини, които да се преподават на английски език, първо защото ще е полезно за упражняването на езика от българските студенти, второ защото чуждестранните студенти ще могат да посещават повече курсове. Специално за Етнология би било добре да се разглеждат по-задълбочено българските празници и обичаи и то не само така както са практикувани в миналото, но и днес; да има повече практически занятия, посещения на музеи, повече и по-дълготрайни учебни практики, повече проекти с участие на студентите, прожектиране на филми (визуална етнология) и т.н.

Кой преподавател те кефи най-много?
Доц. Д-р Боян Знеполски; гл. Ас. Д-р Джени Маджаров; доц. Д-р. Мира Маркова; доц. Д-р Таня Бонева; гл. Ас. Д-р. Илия Илиев

А кой не те кефи?
Доц д-р Цвета Тодорова – прекалено закостеняла и консервативна; доц. Д-р Красимир Стоилов – прекалено саркастичен и високомерен спрямо студентите; повечето историци са странни и си имат собствени теории, саркастични са, много са взискателни към студентите и изпитите са доста тежки…пада голямо четене!

Лесно ли се изкарват изпитите?
Както споменах по-горе -> историците са доста взискателни и държат студентите им наистина да са си прочели ВСИЧКИТЕ теми, а не да отбиват номера с набързо заучени една-две темички в последния ден. Етнолозите също са взискателни и си държат на предметите, затова който записва в ИФ няма да е зле да се настрои психически, че ще трябва да присъства на лекции и да чете вкъщи…доста!

Как са колегите?
Моите колеги специално бяха страхотни. ИФ определено има някакъв характерен дух, студентите лесно се запалват по дисциплините които изучават, по-голямата част от тях са доста интелигентни, любознателни и обичат да четат. Почти всички историци са големи всезнайковци и философи! 😀

Бива ли я атмосферата тук?
На мен винаги много ми е допадала атмосферата и сега като сравня със СФ – просто не е същото там…Както споменах по-горе ИФ си има свой си характерен дух, навсякъде из факултета студентите обсъждат разни философски, исторически теми… Интересно е и определено може да се научи много.

Какво би запомнил от годините си в Исторически факултет?
Най-запомнящи за мен са летните практики – страхотни спомени и изживявания, а и са много полезни! Ще запомня също така специалното отношение от страна на преподавателите към студентите- те не са там само за да отбият номера, ами наистина искат студентите им да научат нещо от тях, да им предадат възможно най-много знания.

Какво би променил във факултета?
Както споменах по-горе според мен базата трябва да се модернизира, да се въвлича повече студента в учебния процес, да се набляга на практическото обучение, да се набляга на езиците, да се изучават по-съвременни предмети или поне да се прави съпоставка със съвременността.

Измъчихме ли те?
Не, беше ми приятно. Липсва ми ИФ! 🙂

До скоро!
До скоро!

Advertisements
Categories: От първа ръка, Проекти | Етикети: , , | Вашият коментар

Навигация в публикациите

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Блог в WordPress.com.

%d bloggers like this: