Отчет на ФСС на ИФ за 2011/2012 година

Идва сесия, а с нея приближава и краят на академичната 2011/2012 година, през която Факултетен студентски съвет на Исторически факултет организира поредица от интересни, поучителни и запомнящите събития, като провелият се два пъти подред (март и май) Студентски куиз, който доказа на цялата академична общност и не само, че студентите могат и искат да се забавляват със знания. През тази година за първи път ФСС на ИФ беше организатор и на друго събитие, целящо да даде подходяща платформа за студентското творчество, това бе конкурсът за Студентска разработка, който впоследствие завърши със заключителна конференция, а от месец май започнаха да се приемат студентските работи за следващия, втори пореден конкурс. През академичната 2011/2012 ФСС на ИФ организира и няколко, предизвикали интерес дискусии, една от които станала традиционна среща между студентите и ръководството на факултета, на която първи студентите разбраха, че всяка специалност ще има възможност тази година да осигури практики на студентите си. Интересно бе и на останалите събития, които ФСС на ИФ организира заедно с други студентски организации. Дискусията за Катуница, в която участие взеха проф. Майя Грекова (Философски факултет), Веселин Тепавичаров (Исторически факултет) и модерирана от гл.ас. Мила Минева (Философски факултет), организирана заедно с АССУ (Асоциация на студентите по социология към СУ), предизвика сериозно студентско присъствие и ожесточени спорове. И докато останалите студентски организации не посмяваха да организират дебат на тема Студентски град след новите случаи на убийства и побои, то ФСС на ИФ, заедно с Клуб на социолога (УНСС) и сайта „Красива Европа“ даде възможност на най-активните студенти да заявят своите виждане по наболялата тема, като продължение на първата дискусия студентите организираха втора в УНСС, а впоследствие от студентските дебати се достигна и до раждането на Движение „Промяна за студентите“, в което представители има и ФСС на ИФ. В началото на май организацията се обърна и към едно от най-вездесъщите изкуства, а именно киното, като представи в Исторически факултет филма „Игра на смърт“, след която близо 70-те студенти, модерирани от доц. Боян Знеполски (Философски факултет), дискутираха проблемите около авторитета на телевизията, човешката свобода и прочее. Събитието бе организирано заедно с АССУ.
През тази академична година Факултетния студентски съвет на Исторически факултет застана и с публична позиция в защита на колегите си от НСА против посегателството над спортната им база в Несебър, а на 5-ти юни, на Общото събрание на факултета, ФСС на ИФ ще обяви пред факултетната академична общност своята позиция в интерес на студентите на Исторически факултет.
През 2011/2012 година организацията за първи път придоби пълна публичност, качвайки цялата налична информация за себе си и за събитията, които организира в своя сайт. Той от своя страна постигна изключителна популярност със своите над 25 хиляди посещения от над 40 страни. В него студентите получиха възможност да изразят мнението си чрез публикуване на студентски анкети към проекта „От първа ръка“, където десетки студенти заявиха позицията си по отношение на преподаването, материалната база и образованието изобщо. Наскоро в сайта официално интервю даде и деканът на факултета доц. Пламен Митев.
В същото време ФСС на ИФ присъства, чрез своята дейност и представители, няколко пъти в национални и онлайн медии.
Всичко това, но най-вече, моралното ни задължение да сме дейни, и в известен смисъл, да бъдем опора на академичните ценности, етиката, културата и образованието пред лицето на смазващата апатия и безотговорност, ни кара да вярваме, че академичната 2012/2013 ще бъде още по-благородна към нас, а за вас колеги,
УСПЕШНА СЕСИЯ!

Advertisements
Categories: Дейност | Етикети: , | Вашият коментар

Навигация в публикациите

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Блог в WordPress.com.

%d bloggers like this: