За купата на Ректора

   Спортният празник „За купата на Ректора“ тази година бе част от Дните на българската писменост – 24 май, чествани от Софийския университет “ Свети Климент Охридски“. Това бяха дните, в които питомците на Алма Матер показаха своите физически, интелектуални и психически възможности чрез честни и достойни състезания.
От 29 май до 1 юни се проведоха състезанията между различните факултети на Университета в спортовете лека атлетика, тенис, шоудаун, шахмат, плуване, футбол, волейбол, джудо шиай, аеробика, спортно катерене, баскетбол, фехтовка и джудо ката. Празникът се организира от Департамента по спорт с подкрепата на ректора .
Футболният турнир бе проведен на 30 и 31 юни. Футболните мачове се осъществиха на изкуствените игрища на стадион Академик. След изиграването на всички мачове, станаха ясни двата отбора достигнали до полуфинал – отбора на  Факултета по начална и предучилищна педагогика с победа 2:1 над отбора на Факултета по математика и информатика и отбора на Историческия факултет повел с 4:1 отбора на Геолого – географски факултет. Третото място бе решено от мача между отбора на ГГФ и отбора на ФМИ, като резултата 3:1 убедително постави отбора на ГГФ в челната тройка.
За финала останаха двата най-добри отбора, тези на Историческия факултет и на Факултета по начална и предучилищна педагогика. След много оспорван и изпълнен с голямо напрежение двубой, отбора на ФНПП успя да спечели с 4:2 пред отбора на ИФ. Финалният мач беше изключително коректен, двата отбора проявиха нужното спортсменство . Интереса и динамиката от страна на публиката не стихната до самия край на играта. След края на финалния мач бяха връчени медали на първите три отбора и грамоти на всички участници.

Както многократно сме се шегували във факултета, историка е “ дялан камък “ и това му осигурява първите места в различни поприща. Отбора на Историческия факултет се състоя от асистент Светослав Живков / вратар /, Александър Вълкодинов / защита /, Николай Христов / защита и капитан на отбора /, Калоян Георгиев / полузащита/, Светозар Михайлов / полузащита/ и  Петър Костадинов / нападател /.

На снимката от дясно на ляво: ас. Светослав Живков, Калоян Георгиев, Николай Христов, Александър Вълкодинов, Светозар Михайлов и Петър Костадинов.

Потърсихме капитана на отбора на Историческия факултет, за да разберем подробности „от кухнята“, който остават скрити за зрителя на тазгодишния Спортен празник на Софийския университет „Свети Климент Охридски“ .

Капитанът на отбора на Историческия факултет 2012
Николай Христов

Как сформирахте отбора? 
– Преди три седмици след края на Общоуниверситетския турнир по футбол асистент Георги Игнатов ми каза за този турнир и ме помоли да сформирам отбор на Историческия факултет. Познавайки точните хора от факултета и имайки предвид факта техните футболни качества започнах селекция. Сашо, Калоян, Пепи и Светозар веднага се навиха да участват. Обсъждайки вратарския пост Сашо предложи асистент Живков за вратар, който за наше щастие прие.

Каква беше атмосферата в отбора ?
– Атмосферата в отбора беше страхотна. Всички момчета сме приятели, а асистент Живков е преподавал на всички нас.

Как се подготвяхте преди мачовете ?
– Събирахме се един час преди мача и провеждахме тридесет минутна тренировка. Тактическата постройка и дисциплината бяха на много високо ниво. Всички играчи проявиха изключителен професионализъм.

До колко бяхте мотивирани да спечелите турнира и “ Купата на Ректора “ ?
– Всички бяхме много ентусиазирани и искахме да спечелим турнира и да прославим Историческия факултет. Така че бяхме мотивирани на 100 % .

Защо не успяхте ?
– Не мога да кажа, че отбора на ФНПП ни надигра на финала, просто те успяха да вкарат положенията си, а ние не успяхме да реализираме нашите. Въпреки всичко изиграхме един страхотен мач.

Въпрос към асистент Светослав Живков – Как ще обобщите вече отминалия турнир по футбол, част от Спортния празник на СУ  “ За Купата на Ректора “ ?
– Факултета затвърди традицията да се представя успешно.

Интервюто направи Анна Чанкова, член на Факултетен студентски съвет към Исторически факултет.

Advertisements
Categories: Акценти | Етикети: , , , , , , | 2 Коментари

Навигация в публикациите

2 thoughts on “За купата на Ректора

  1. Husi Hodja

    Дженнетлии ще бъдат участниците в отбора. Честито да им е!

  2. Nikolay Hristov

    Браво Ани добре си го написала,имаш бъдеще в спортната журналистика.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Блог в WordPress.com.

%d bloggers like this: