Декларация на ФСС на ИФ в подкрепа на студентите, обучаващи се по втора и нова специалност

ДЕКЛАРАЦИЯ

на

Факултетен студентски съвет на

Исторически факултет

към СУ „Св. Климент Охридски”

 

На откриването на академичната 2012/2013 г., в своето слово ректорът на Университета проф. Иван Илчев посочи, че голямата печалба на университетите е пътят към истината. Път, който тласка човечеството напред.  В продължение на това, ректорът изрече и следното послание: „Бъдете тревожно свободни, а не спокойно управлявани.”

Днес, ние – представителите на студентите от Исторически факултет, се съмняваме, че голямата печалба на „Университетът с главна буква”, е пътят към истината, пътят към знанието, към духовното възвисяване на народа. Съмняваме се, защото се отказахме да вярваме в слова и приказки.  

Днес ние сме много повече тревожни, отколкото спокойни, защото сме свободни.  Днес ние сме в готовност да защитим студентската общност, защото това е нашето морално задължение.

Считаме, че повишаването на таксите за втора и нова специалност, на прага на академичната 2012/2013 г., освен, че опровергава всичко изказано от катедрата в Аулата на най-стария университет в България, е и нещо повече.  Ние разбираме, че не пътят към знанието, не пътят към истината е посоката, по която университетът е поел, защото пътят се оказва съвсем различен, когато се сблъскваме с реалността:

–          От тази академична година таксите за втора и нова специалност са увеличени

–          Увеличението е прието преди началото на академичната година

–          Новите такси за втора и нова специалност поставят колегите в сериозен финансов проблем –  таксите за редовно обучение нарастват от 500 на 1609 лв

–          Новите такси засягат студентите в т.нар. „заварено положение”, които са записали втора или нова специалност преди академичната 2012/2013 г.

–          За увеличените такси студентът разбира едва в Паричен салон

Поради тези причини, ние – Факултетен студентски съвет на Исторически факултет, призоваваме отговорните органи в Университета да преразгледат определянето на таксите за втора и нова специалност, като се вземе предвид моралната част на казуса. Тази част, зад която се заричате Вие – нашите преподаватели, и заради която ние – Вашите студенти, сме избрали Университета.

 

 

11.10.2012 г.                                                                                                               София, България

Advertisements
Categories: Акценти, Дейност | Етикети: , , , | Вашият коментар

Навигация в публикациите

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Блог в WordPress.com.

%d bloggers like this: