Преди минути Академическият съвет на Софийския университет взе решение да увеличи студентските такси

Преди минути (17:00) Академическият съвет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ взе решение да увеличи студентските такси с 8% . По време на заседанието присъстваха много студенти от различни факултети, които изразиха аргументирано своето несъгласие с предложеното увеличение. Въпреки това само 9 члена на Академически съвет застанаха против по-високите такси. Факултетният студентски съвет на Исторически факултет изрази своята позиция в следния текст:

ДЕКЛАРАЦИЯ

на

Факултетен студентски съвет на

Исторически факултет

към СУ „Св. Климент Охридски”

 

 

Днес ние сме тук, две години след като Академическият съвет взе решение да протестира след едномесечните студентски протести. Тогава излязохме заедно на улицата, за да защитим образованието в България и честта на Университета.

Днес ние сме тук, една година след като Академическият съвет гласува затварянето на Софийския университет по повод казуса с Ботаническата градина. Тогава ние ви подкрепихме.

Днес ние отново сме тук, но този път не ви подкрепяме.

Не ви подкрепяме, защото смятаме, че бъдещото повишаване на студентските такси няма да постигне нито една от целите си, каквито и да са те.

–          За последните 4 години издръжката на човек се увеличи с цели 19,3%;

–          Безработицата постоянно нараства, като младежката безработица надхвърля 30%;

–          През последните 4 години, студентските такси бяха неколкократно увеличавани;

–          След увеличаването на цената на образованието в СУ „Св. Климент Охридски“ ние не усетихме подобряване на качеството на обучение и подобряване на материалната база;

–          Предложението за вдигане на таксите не беше широко обсъждано със студентите на Университета, повечето от тях дори са в неведение за настоящото гласуване.

Поради тези причини, ние – Факултетен студентски съвет на Исторически факултет, призоваваме Академическия съвет да отхвърли повишаването на студентските такси. Препоръчваме при вземането на решението да имате предвид следното:

–          Ако искате да продължи неприятната тенденция на капсулиране между студентите, преподавателите и ръководството – гласувайте „За“ повишаване на таксите;

–          Ако желаете българското общество и властта да се „наслаждават“ на вътрешноуниверситетски дрязги, то тогава гласувайте „За“ повишаване на таксите;

–          Ако обаче смятате, че можем заедно да запазим и утвърдим възвисяването на най-стария университет в България, то тогава гласувайте твърдо „против“ повишаването на студентските такси.

Ние сме наясно, че средствата, с които разполага университетът, са недостатъчни за осъществяването на неговата мисия. Но нека не забравяме, че таксите на студентите не са единственият източник за финансиране на висшето образование. Настояваме да гласувате, като се вземе предвид и моралната част на казуса. Тази част, зад която се заричате Вие – нашите преподаватели, и заради която ние – Вашите студенти, сме избрали Университета.           

30.01.2013

Advertisements
Categories: Акценти, Какво става из факултета | 4 Коментари

Навигация в публикациите

4 thoughts on “Преди минути Академическият съвет на Софийския университет взе решение да увеличи студентските такси

  1. Мунчо

    Честито! От следващия семестър ще ви преподават с 8% по-добре, а Илчев ще пътува с 16% повече.

  2. Milla

    Що да не ги увеличат? И приема да увеличат! Аз имам мн идеи за „бизнеса“ на СУ- въвеждане такса за закъснели за лекции студенти, такса – ползване на асанс’ор- увеличаваща се съобразно етажа , на който мислите да се качите, смятам че може да въведат ВИП зони , стоенето , в които да се доплаща почасово.Също предложение да се сложи едно меню с услуги пред отдел студенти- доплащате , ако искате да ви кажат „добър ден“, „довиждане“, „заповядайте“, а за информация – допълнителни такси съобразно броя на думите.Предлагам да вкарат и правостоящи места в аудиториите- за да седнеш – ще доплащаш- правостоящите места засега да са безплатни. Ааа и имам и идея за пушачите- да се изгради специално помещение навън с постоянна вентилация- за което обаче да се въведат абонаментни карти или единична такса от 5лв на цигара- като един спретнат циганин ще брои кой колко пуши и ще таксува! Така СУ ще може и да допринесе за ромската интеграция и борбата с безработицата.Всъщност всички горепосочени таксувания да се назначи по един такъв циганин! И , за да се въведат промените ще се спретне едно академично съветче, на което ще се обясни колко това е необходимо, защото в Мадагаскар се е увеличила популацията на хамелеони!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Блог в WordPress.com.

%d bloggers like this: