Приветствие за откриване на академичната 2015/2016 година в Исторически Факултет на СУ „Св. Климент Охридски”

Тиберий Баръмов,

председател на Факултетен студентски съвет на Исторически факултет

Уважаеми колеги!

  Влизате в Исторически факултет с това обръщение, което значи, че отношението към вас се изменя оттук нататък. От вас днес не се очаква да сте подчинени на системата, а сътрудници. Престъпим ли веднъж този праг, всичко, което правим, става плод на нашите усилия и ние сме отговорни за това, което се случва около нас с работата си и с името си. Ето защо вие тук няма да чуете обръщението по номер, за съжаление популярно в училище – защото когато човекът е студент, т.е. следващ, стремящ се, той не може да бъде безлично число.

Знаете, разбира се, че човек се ражда безсърдечен егоист, чиято единствена мисъл е собственото му благополучие – това ще ви каже с рев всяко гладно малко дете. Работата на околните е да го научат да дава. В този смисъл влизането в зряло възраст, което приближава все повече за нашето с вас поколение, е пречупване, при което ние започваме да даваме повече, отколкото взимаме. Университетът – това е мястото, където ние трябва да пробваме това усилие. Това място е опитно поле, където се създава утрешното общество, където растат граждани.

Далеч съм от мисълта, че всички вие сте влюбени в историята. Вероятно някои от вас дори са разочаровани и знам, че не мога да им опиша каква възможност държат в ръцете си. Наистина, в сравнение с други специалности историята никога не е обещавала главозамайващо преуспяване. В това отношение може да се съжалява. В същото време миналото предлага знание за бъдещето, защото, както ще се уверите в следващите години на следването си, хората са еднакви до болка в грешките и греховете си. Често хората подминават това знание и го научават през целия си живот на собствен гръб. Ето защо знанието, събрано тук, може да предложи само това – животите на поколенията, живели преди нас. С това знание ние можем да надградим създаденото от тези поколения, а не да тъпчем със завидно и неоправдано самочувствие на едно място.

Това някому може да се стори малко, наистина. Бих могъл да допълня словото като ви кажа какви чудесни преподаватели има този факултет, но няма да ви лиша от удоволствието да ги видите сами, без предубеждения. Бих могъл да ви разкажа в какво тежко положение е българското образование, но рискувам по този начин да уталожа праведния гняв в себе си сега, и във вас, когато ви кажат, че „пари няма!“. Всички тези дребни удоволствия ще откриете сами. И когато си помислите, че вече няма какво да ви изненада, вие ще станете непробиваеми за невежеството, което няма да премине тези стени.

Успешна година и ви благодаря, че ще се запознаем!

01.10.2015


 Успешна учебна година на всички ви пожелаваме и ние, останалите членове на ФСС на ИФ.

Поздравления за всички колеги, избрали да поемат своите първи стъпки по академичния си и професионален път именно в нашия, Исторически факултет.

Advertisements
Categories: Акценти | Вашият коментар

Навигация в публикациите

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Блог в WordPress.com.

%d bloggers like this: