Как да организираш международен семинар – интервю с Петя Косева.

10795_10203483442306465_4500601133751143366_n

Петя Косева, магистър по история, бивш президент на ISHA-София и бивш председател на ФСС на ИФ

ISHA или International Students of History Association е забележителна студентска организация, която дава множество перспективи за студентите. Основана е в далечната 1989 г.. с цел да подпомогне преодоляването на наложената от конюнктурата културна бариера между Източна и Западна Европа. Днес ISHA включва близо 30 секции в редица градове и университети в различни държави из целия Европейски съюз. Членовете на асоциацията организират мероприятия навсякъде из Европа. Централно място в дейността заемат международните конференции и семинари, организирани в различни университети на различни исторически теми.

 През месец май, 2014 г. Исторически факултет на СУ имаше възможността за втори пореден път да стане домакин на подобен международен студентски ISHA-семинар. И така близо 30 студенти от няколко европейски държави се събраха да работят заедно, да представят своите презентации, да участват активно в интересни и ползотворни дискусии. Не беше пропусната и частта с посещението на забележителностите на София, както и приятната пролетна екскурзия до добре подбраните дестинации Старосел и Копривщица… а и купонясването също бе на ниво. Благодарение на тогавашния скромен екип от ентусиасти – студентите от ИФ и членове на Софийската секция на ISHA, Петя Косева, Лъчезар Стефанов, Марио Филипов, Ивана Николова, Сабрина Трад, Ива Симеонова, Боряна Антонова, Константин Голев, Надежда Добрева мероприятието пожъна значителен успех. Решихме днес да проведем интервю и да почерпим от опита на една от личностите, дали огромен принос за развитието на ISHA-Секцията в Софийския университет и като цяло за много от студентските инициативи, станали част от студентския живот и облика на Историческия Факултет. Срещаме се с Петя Косева, магистър по история, бивш президент на ISHA-София и председател на ФСС на ИФ през 2011-2012 г., в Южното крило на Ректората, там където преди година и половина протече събитието.

 Здравей, Петя! Радвам се, че ни отдели време за да споделиш от своя немалък опит. Би ли се представила накратко ?

Здравей и благодаря за проявения интерес! Казвам се Петя Косева и последните шест години от живота ми преминаха в Исторически факултет на СУ „Св. Климент Охридски”. Завършила съм бакалавър по история, а наскоро и магистърска степен „Възраждане и памет”.

От доста години продължаваш да следваш с постоянство и търпение това нелеко призвание – историята. И въпреки многото трудности намираш време за доста странични университетски дейности?

Да, историята определено не е леко призвание, особено като се имат предвид трудностите, с които съвремието ни сблъсква. Все пак с достатъчна доза желание човек може да постигне определени цели. Смятам, че студентската активност е изключително важна и затова през годините съм взимала участие в дейностите на Факултетния студентски съвет, „Клуб 28”, занимаващ се с българска история от периода XV-XIX век и ISHAInternational Students of History Association.

От 2008 година в Софийския университет има секция на ISHA – нещо за което всички сме благодарни. Как започна всичко за теб, как се запозна с дейността на асоциацията и как стана част от нея?

За тази организация разбрах за пръв път още в първи курс от един постер, залепен на информационното табло във факултета. Чрез него се свързах с първите студенти в Софийски университет, установили контакт с ISHA – Боряна Антонова, Константин Голев и Димитър Вълчев и от тях успях да науча повече за дейностите на организацията. По това време вече се беше родила идеята за провеждане на семинар в София и през 2010г., на родна почва, успях да се запозная отблизо със същността на ISHA. Темата на този първи семинар беше „Unions Through History”. Цялостната концепция много ми допадна, а комбинацията от формални и неформални занимания по време на семинарите ми се стори един добър начин за натрупване и създаване на впечатления.

1613875_10203906617252599_2157481640510069119_n

Първите официални тениски на ISHA-София, отпечатани за семинара през 2014 г. .

Как ще коментираш ползите, които може да извлече един студент от това да бъде част от голямото ISHA – семейство?

Ползите, бих казала, са много и разнообразни. На първо място се създават предпоставки за контакт с колеги от най-различни държави, което от свой ред спомага за добиване на представа как се развиват историята и сходните на нея науки на международно ниво. На второ място, ISHA дава възможност да бъдат посетени чужди градове и университети и в същото време да представиш собствения си университет пред международна аудитория. Човек може да добие лична представа за дадена култура и да посети археологически и исторически обекти, които при други обстоятелства не е ясно дали би видял. Освен това всяко събитие на организацията има своя основна тема и съответно подтеми, въз основа на които се формират отделни workshop-ове. Всеки участник може да избере темата, която му е най-интересна, да представи доклад или презентация и да вземе участие в интересуващите го дискусии. Всичко това развива умения за диалог в мултикултурна обстановка и е една добра проверка на собствените способности. Голям плюс на ISHA е издаването на сборник със статии на участници от семинарите и конференциите на организацията. Това дава шанс на много студенти да имат своя публикация на английски език.
Оставяйки очевидните академични ползи настрана, да си част от ISHA означава и да се забавляваш. Организаторите на различните събития никога не пропускат да се погрижат и за неформалната част на цялото упражнение, а с приятелства, започнали от ISHA, мисля, може да се похвали почти всеки, който се е докоснал се до нея.   

И тъй по същество – с цената на много трудности и благодарение на добрата екипна работа миналата, 2014 година организирахме чудесен Weekend – Seminar тук, в София. Това беше второто подобно събитие в Софийския университет. Как се зароди идеята и как се прие от студентите и ръководството на Факултета?

Идеята се зароди сред група студенти от ИФ, които бяхме натрупали някакъв опит в работата на ISHA. Издебнахме момента, когато имаше достатъчно хора наясно с дейността на организацията и готови да посветят от времето и енергията си за подготовката на нещо такова. Първоначалният замисъл беше да се организира пролетен семинар в стандартен едноседмичен формат, но тъй като датите бяха заети от секции в други държави, стигнахме до идеята за уикенд семинар. И студентите, и ръководството на Исторически факултет бяха положително настроени към провеждането на подобно събитие. Без тази положителност, всъщност, едва ли нещата щяха да се получат. 

10177386_10153278157748306_5166793570211043083_n

Какво по-добро място за провеждане на workshop през май от софийските паркове?

10172844_797918100219183_3091808264882696050_n

Сборяново, 25 май 2014 г.

10419632_10202299309223878_1407224294209705179_n

Копривщица, 25 май 2014 г.

Кога започна същинската подготовка? С какво най-напред трябва да се заеме човек, решавайки да организира подобно събитие?

 Същинската подготовка започна 6-7 месеца преди провеждането на семинара, като принципната концепция беше обсъждана доста преди това. Първото нещо, което трябваше да се направи, беше нахвърлянето на по-общите рамки – тема и формат на събитието, съгласуване на датите с международния борд на организацията и с графика на Исторически факултет, сформирането на екип от хора, които да се заемат сериозно с подготовката. Едно от първите неща, за които трябва да се помисли е и намирането на финансиране, тъй като всяка секция-организатор на събитие е длъжна да поеме част от разходите. В нашия случай това се случи със съдействието на Студентски съвет, които одобриха внесения от нас проект.

Лесно ли беше да се сформира добър и координиран екип?

 Сформирането на добър екип никога не е лесно, но в правилния момент и с правилните хора и това е постижимо. За щастие към софийската секция на ISHA се присъединиха достатъчно ентусиазирани студенти, и макар да отне време, успяхме да се настроим на една вълна. От там нататък самият процес на подготовката на семинара допринесе за сцеплението на екипа.

10346634_10153278156103306_2936841364299507183_n

Чуждестранните гости в Аулата по време на семинара.

Трудностите май не бяха никак малко. Според теб къде и днес човек би срещнал най-големи спънки в организацията?

Трудности могат да възникнат винаги и от абсолютно всякакви посоки. Проблеми може да има с предварително избраните дати, с намирането на съфинансиране, с отмяна на участия в последния момент. Напълно идеални ситуации няма, но трудностите по един или друг начин се разрешават.

Лесно ли беше координирането с International board-а на ISHA и комуникацията с чуждестранните ни гости?

Да, комуникацията и с ръководството на ISHA, и със самите участници в семинара протече гладко. Съдействието и разбирането бяха двупосочни.

Какво би препоръчала на бъдещите членове на ISHA-София?

Няма да е точно препоръка, а по-скоро пожелание. Бих им пожелала да вземат участие в поне три събития на ISHA и да съберат достатъчно вдъхновение, за да станем свидетели и на трети ISHA-семинар в Софийски университет. 

Мерси много за отделеното време, беше много полезно! Искрено се надявам, че в бъдеще все така ще намираш време и възможност да се посвещаваш на историята и делата в Историческия факултет.

10313798_556585454461602_6790172753834076014_n

Обща снимка на участниците в ISHA – Weekend Seminar „Conflict Situations and Their Consequences“, 22-25 май 2014 г.

  Ако искате да научите повече за секцията на ISHA в Софийския университет и да участвате в активността и, свържете се с нас на адрес: https://www.facebook.com/ishasofiaofficial?fref=ts

Интервюто проведе: Марио Филипов

Advertisements
Categories: Акценти | Вашият коментар

Навигация в публикациите

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: