Есенен студентски куиз в ИФ – 26.11.2015 г.

Едва ли има останал студент в Исторически факултет, който да не е чувал за превърналия се вече в традиционен „Студентски куиз“ във Факултета. Да, точно така – това е състезанието, в което студентите демонстрират своите знания и логическо мислене в неформална обстановка и за награда получават не само книги, но и много приятни емоции. На 26.11.2015 г. за седми пореден път куизът се организира от Факултетния студентски съвет с активната подкрепа на преподавателския колектив на Исторически факултет, а спонсори на мероприятието този път бяха Coca Cola, Cappy и Sumersby.

DSCN2413

Тази година спонсори на мероприятието бяха Coca Cola, Cappy и Sumersby

 

Записалите се за участие отбори бяха цели 9 – „Вавилон“, „Дръзки“, „Завеса“, ‘Viva ISHA“, „Бакхус“, „Петорка 2015“, „Левиатан“, „Гугу – Нагага“ и „Нике“.

Точно в 19:00 часа водещият на куиза гл. ас. д-р Борис Стоянов даде началото на съревнованието между осемте претендентита за титлата на действащия шампион „Вавилон“. Малко след началото на първия полуфинал, ясно се видя класата на шампионите – след едно безпроблемно минаване през въпросите от категотиите „Античност“ и „Археология“, те продължиха със силното представяне и в задачите, засягащи новата и съвременната история на България, Балканския полуостров и света. Заедно с тях за финалния кръг успяха да се класират „Viva ISHA“ и „Петорката“ в оспорвана надпревара с „Левиатан“,„Нике“ и „Завеса“.

Вторият полуфинал предложи значително повече емоции на публиката. Един срещу друг се изправиха ветерани в студентските викторини, открито заявяващи претенциите си за първото място в състезанието. След дълга и оспорвана битка „Вавилон” успя да изпревари само с една точка втория в класирането отбор на „Viva ISHA“. С Малко зад тях се наредиха „Левиатан“, изпреварвайки борещите се до последно „Нике“.

 

 

Кратката разлика между отборите в предварителните кръгове предразполагаше към изключително интересен и оспорван финален двубой. За него организаторите бяха подбрали значително по-трудни въпроси, в които освен знания участниците трябваше да покажат и бързо логическо мислене и съобразителност. С много желание и положителни емоции отборите успяха да преминат със сравнително еднакви точки през трите категории и развръзката остана за специалните въпроси, дело на водещия гл. ас. д-р Борис Стоянов. В тях състезателите трябваше да направят логическата връзка между на пръв поглед независими едно от друго изображения и по тях да реконструират реалните исторически събития, с които те са свързани. И докато всички отбори сравнително лесно успяха да се досетят за връзката между Генерал Франко, Зимната война, финландската верига магазини „Алко“ и коктейл „Молотов“, то историята около написването на популярната книжка „Мечо Пух“ ги затрудни значително повече.

В крайна сметка, въпреки жестоката конкуренция и само с 2 точки пред „Viva ISHA“, „Вавилон“ успя да спечели и седмия пореден Студентски куиз на Историческия факултет. В края на състезанието всички отбори получиха грамоти за своето участие, а челната тройка се сдоби и с много интересни книги, подбрани специално от ръководството на факултета. От своя страна организаторите обещаха съвсем скоро претендентите за титлата да получат възможност за реванш.

12219516_988002567929767_8979707832365421768_n

За пореден път отбор „Вавилон“ с капитан Божидар Питов заслужи първото място.

 

Очакваме ви и през пролетта на новата 2016 година за куиз 8.0, като обещаваме да бъде в пъти по – добър от изминалия. До нови срещи!

 

Автор:

Ангел Златков

Снимки:

Марио Филипов

Advertisements
Categories: Акценти, Дейност | Вашият коментар

Навигация в публикациите

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Блог в WordPress.com.

%d bloggers like this: