Позиция на Ръководството на Факултетния студентски съвет на Историческия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в подкрепа на преподавателите, обявили се против Стратегията на МОН за „приоритетните специалности“

12472440_1107150619343783_8569288793224115544_n

Пълен текст на становището прочетете тук:

 

Ръководството на Факултетния студентски съвет на Историческия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” реши да излезе с официално становище, че е категорично против приетата Стратегия и се присъединява към призивите на своите преподаватели и утвърдени имена в българската хуманитаристика за отделяне на по-големи средства от страна на държавата за социалните и хуманитарните науки, защото:

  1. Те зараждат у учащите се в хуманитарни специалности студенти нов начин на мислене и създават у тях активна гражданска позиция.
  2. Те формират социални и граждански ценности, игнорирайки по този начин различните форми на дискриминация, расизъм и ксенофобия в обществото ни.

Ние сме убедени, че разделението на различните специалности на „приоритетни” и „неприоритетни” може да доведе до отлив на студенти в обявените за „неприоритетни” специалности. Това се вижда дори и сега, когато в някои специалности има липса на студенти, които избират други „приоритетни” специалности, макар и да имат желание да се обучават в „неприоритетните”.

            Силно се надяваме властимащите да преосмислят своята позиция – не от гледна точка на бизнеса и капитала, а от гледна точка на потребностите на гражданското общество.

 

15.01.2017 г.                                                            

София

 

Реклами
Categories: Акценти | Вашият коментар

Навигация

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Блог в WordPress.com.

%d блогъра харесват това: